Diamant

Diamant Antwerpen is het centrum van de diamantbewerking en handel. Meer dan de helft van het wereldverbruik van ruwe, geslepen en industriediamant wordt in Antwerpen verhandeld.

Antwerpen is al sinds eeuwen het centrum van de diamantbewerking en handel. Meer dan de helft van het wereldverbruik van ruwe, geslepen en industriediamant wordt in de Scheldestad verhandeld.

De straten rondom het Centraal Station vormen de diamantwijk. Dit deel van de stad wordt wel eens 'het Jerusalem van het Noorden' genoemd, want Antwerpen is de belangrijkste nederzetting van orthodoxe joden in dit deel van Europa.

De massale aanvoer van Zuid-Afrikaanse diamant zorgde ervoor dat Antwerpen aan het einde van de 19de eeuw kon uitgroeien tot centrum van de diamanthandel. Antwerpen heeft inmiddels vier diamantbeurzen, uniek in de wereld!

De belangrijkste straten van de wijk zijn zwaar beveiligd. Geen overbodige luxe: in de diamantwijk wordt jaarlijks voor zo’n 25 miljard dollar verhandeld.

Je kunt hier niet alleen terecht voor edelstenen, goud en zilver, maar je kunt hier ook van je sieraden afkomen: vrijwel alle winkeliers kopen sieraden in. Let op: veel winkels zijn op zaterdag, de sabbat, gesloten, en op zondag geopend. Dit geldt niet voor de grotere juweliers zoals Slaets, Versato en Orsini.
 
Het Provinciaal Diamantmuseum aan het Astridplein is gesloten. In het Museum aan de Stroom vind je een dependance van het voormalig Diamantmuseum. In het Diamantpaviljoen leer je over de geschiedenis van diamant en het economische belang van diamant voor de stad Antwerpen. Geopend van dinsdag tot en met zondag, van 10:00 tot 17:00 uur. Toegang gratis.

 

Naar Antwerpen...
...met de trein

Met de trein naar Antwerpen

Met de trein naar Antwerpen

Naar Antwerpen...
...met de auto

Met de auto naar Antwerpen

Met de auto naar Antwerpen

Naar Antwerpen...
...parkeren

Parkeren in Antwerpen

Parkeren in Antwerpen

Naar Antwerpen...
...tram & bus

Openbaar vervoer in Antwerpen

Openbaar vervoer in Antwerpen