Chocolade

Chocolade Zeg Antwerpen, zeg Chocolade. 's Lands beste chocolatiers zijn hier gevestigd, en er is een specialiteit: de Antwerpse Handjes.

Zeg Antwerpen, zeg Chocolade. 's Lands beste chocolatiers zijn hier gevestigd, en er is een specialiteit: de Antwerpse Handjes.

De naam 'Antwerpen' zou zijn oorsprong kunnen hebben in de legende van de reus Antigoon, die van alle schippers op de Schelde een zware tol eiste. Weigering tot betalen had het afhakken van een hand tot gevolg. Silvius Brabo, een romeins centurio, doodde echter de reus, hakte het gigantische lijk een hand af, en wierp deze in de Schelde (handwerpen).

Dit symbool hebben de Antwerpse bakkers en banketbakkers gretig aangegrepen. Zo ontstond het Antwerpse Handje, teken van vriendschap, bedoeld om de Antwerpse gulheid met elke bezoeker mee te geven.

Aan de oorsprong van het Handje ligt een wedstrijd, georganiseerd door de banketbakkersvereniging van Antwerpen. Alle 43 leden van de vereniging deden mee. Alle inzendingen werden tentoongesteld in feestzaal 'De Harmonie', zodat het publiek de gelegenheid kreeg de verschillende werkstukken te bewonderen. Niet minder dan zes deelnemers hadden het idee gehad een dessertkoekje in de vorm van een handje te ontwerpen. Twee ervan hadden ongeveer de nu vermaarde vorm.

Het Handje bestaat als koekje, als suikergoed en als chocolade.

Bij de vervaardigers van de Antwerpse Handjes vindt U een metalen plaatje dat hen onderscheidt als erkend vervaardiger van Antwerpse Handjes.

Met dank aan s-u.be.

 

Naar Antwerpen...
...met de trein

Met de trein naar Antwerpen

Met de trein naar Antwerpen

Naar Antwerpen...
...met de auto

Met de auto naar Antwerpen

Met de auto naar Antwerpen

Naar Antwerpen...
...parkeren

Parkeren in Antwerpen

Parkeren in Antwerpen

Naar Antwerpen...
...tram & bus

Openbaar vervoer in Antwerpen

Openbaar vervoer in Antwerpen