Jenever

Jenever Jenever is al eeuwenlang een begrip in Antwerpen. Vooral in de 19de eeuw zorgden grote stokerijen voor een eigen Antwerpse jeneverproductie. Lees hier meer over de Jeneverwandeling en jenevercafé De Vagant.

Jenever is al eeuwenlang een begrip in Antwerpen. Vooral in de 19de eeuw zorgden grote stokerijen voor een eigen Antwerpse jeneverproductie.

Reeds vanaf 1541 werd in Antwerpen uit verschaald bier en een beslag van granen graanbrandewijn gestookt. Antwerpen nam in de voorbije eeuwen een sleutelpositie in. In de 17e eeuw waren er in Antwerpen tientallen jeneverstokerijen gevestigd.

België telt nu meer dan 40 stokerijen, likeurstokerijen en producenten, samen goed voor 400 soorten Belgische jenevers en een productie van circa acht miljoen liter.

Jeneverwandeling
Waar waren deze grote stokerijen gevestigd? Wie kan nu nog een hedendaags Antwerps jenevermerk opnoemen? Wat betekent distilleren en waar komt het woord alcohol vandaan? Of wat hield de wet Van de Velde in?

Tijdens de Jeneverwandeling krijgt u een antwoord op deze vragen, en meer. De gids zal u nog een hoop andere jeneverweetjes bijbrengen, en tot slot krijgt u nog een jenevertje om na te genieten.

In juli en augustus, elke zaterdagavond, van 19u tot 21u
Vertrekpunt: aan het Loodswezen (Scheldekant), Tavernierkaai
Kosten: 55 euro per groep.
Meer info en reserveren: gidsenwerking@stad.antwerpen.be

Jenever proeven
Dé plaats om jenever te proeven is Café De Vagant, op de hoek van de Reyndersstraat en de Pelgrimstraat. Met meer dan 200 soorten jenever op fles is De Vagant 'Hét begrip in jenever'.

Naast café is De Vagant ook restaurant en slijterij. De Vagant wil een zo volledig mogelijk aanbod van Belgische jenevers geven.

Meer info: www.devagant.be.

Nationaal Jenevermuseum (Hasselt)
In het Nationaal Jenevermuseum beleeft u het verhaal en het productieproces van de Belgische jenever. U ziet hoe er nog ambachtelijk gestookt wordt en sluit uw bezoek af met een pittige borrel.

Het jenevermuseum is gevestigd in de stad Hasselt.

Meer info: www.jenevermuseum.be.

 

Naar Antwerpen...
...met de trein

Met de trein naar Antwerpen

Met de trein naar Antwerpen

Naar Antwerpen...
...met de auto

Met de auto naar Antwerpen

Met de auto naar Antwerpen

Naar Antwerpen...
...parkeren

Parkeren in Antwerpen

Parkeren in Antwerpen

Naar Antwerpen...
...tram & bus

Openbaar vervoer in Antwerpen

Openbaar vervoer in Antwerpen