Lange Wapper

Lange Wapper Lange Wapper is een plaaggeest die in Antwerpen in allerlei volksverhalen
opduikt.

De reus
Lange Wapper is een plaaggeest die in Antwerpen in allerlei volksverhalen opduikt. Volgens legenden uit de 16e eeuw vertoeft Lange Wapper graag in de buurt van water. Het liefst doolt hij langs de oevers van de Schelde.

Lange Wapper kan zichzelf zo klein als een kind maken, of zo groot als een reus. Hij pest dronkaards en speelt “hoedekestamp” met kinderen. Telkens weer neemt hij ze in het ootje en verdwijnt dan met een diabolische lach. Alleen bij het loopspel “koppeketrap in de maneschijn” blijft hij aan de kant staan. Bij dat spel moet je immers op de schaduw van het hoofd van een spelmakker trappen, en een duivel heeft nu eenmaal geen schaduw.

Lange Wapper gebruikt allerlei trucs om vrouwen te benaderen of van hun moedermelk te drinken. Zo vermomt hij zich als witte zakdoek en gaat op straat liggen, om zich te laten oppakken door nietsvermoedende voorbijgangsters. Een andere keer neemt hij de gedaante aan van een pasgeboren baby en legt zichzelf te vondeling...

Bron: Belgium.be.

Deze beroemde plaaggeest heeft zijn eigen standbeeld, voor Het Steen aan de Schelde. Ook komt hij voor in Suske en Wiske-strips: "De Zwarte Madam" en "Amoris van Amoras".

Op Wikipedia staat nog een eng verhaal over Lange Wapper.

Het plein
De Wapper is tevens een plein in Antwerpen, tussen de Meir en het Theaterplein. Daar bevindt zich het Rubenshuis.

De brug
Gestorven op de tekentafel: de Lange Wapper-brug, de brug die de ringweg om Antwerpen compleet moest maken. De geplande lengte van de brug: 2,4 kilometer. In het najaar van 2009 spraken de bewoners van stad Antwerpen zich via een referendum uit tegen de verbinding. De bouw van de brug stuitte op zoveel verzet, dat er nu alsnog naar diverse alternatieven voor de Oosterweelverbinding wordt gezocht. Een variant met meerdere tunnels is het meest waarschijnlijk.

Meer info: Antwerken.

Meer Antwerpse sagen en legenden.

 

Hotels in de buurt van Lange Wapper


Hotel Antigone

Hotel Antigone 2  hotel

Jordaenskaai 11-12, 2000 Antwerpen

Hotel Antigone is het enige hotel in Antwerpen dat direkt aan de Schelde gelegen is.

Prijsklasse: EUR 75 p.n. Beoordeling: 7.6

 

Naar Antwerpen...
...met de trein

Met de trein naar Antwerpen

Met de trein naar Antwerpen

Naar Antwerpen...
...met de auto

Met de auto naar Antwerpen

Met de auto naar Antwerpen

Naar Antwerpen...
...parkeren

Parkeren in Antwerpen

Parkeren in Antwerpen

Naar Antwerpen...
...tram & bus

Openbaar vervoer in Antwerpen

Openbaar vervoer in Antwerpen