Rubens

Rubens Peter Paul Rubens is ongetwijfeld de populairste Vlaamse meesterschilder uit de Barok-periode. Naast schilder was hij ook een groot geleerde en diplomaat.

Rubens wordt geboren in het Duitse Siegen, in 1577, als zoon van Jan Rubens en Maria Pypelinckx. Hij wordt opgevoed door zijn moeder, eerst in Keulen, daarna in Antwerpen. Na zijn artistieke opleiding wordt hij in de Antwerpse gilde opgenomen als meester.

In het begin van de 17e eeuw verblijft hij in Spanje en Italië, waar hij beïnvloed wordt door de kunst van de Oudheid. Terug in de Nederlanden wordt hij hofschilder van de aartshertogen Albrecht van Oostenrijk en Isabella van Spanje. Hij woont in Antwerpen en trouwt in 1609 met Isabella Brant.

In die tijd koopt hij een groot pand aan de Wapper, en richt dat in als atelierwoning. Zijn productiviteit is enorm; vaak schildert hij van een portret alleen het gezicht en de handen, en laat de rest aan zijn leerlingen.

Tussen 1610 en 1620 ontstaan de meesterstukken die nog altijd in de Antwerpse O.L.V.-kathedraal te bewonderen zijn: de Kruisoprichting en de Kruisafneming.

Na het overlijden van zijn vrouw in 1626, accepteert Rubens meerdere diplomatieke opdrachten, onder andere in Spanje en Engeland.

In 1630 hertrouwt hij, met de dan 16-jarige Hélène Fourment, en gaat op het platteland wonen, wat zijn inspiratie voor landschapsschilderingen vergroot.

De laatste jaren van zijn leven lijdt hij aan jicht. Rubens sterft in 1640 in Antwerpen. Rubens ligt begraven in de Sint-Jacobskerk in Antwerpen.


Het Rubenshuis
Het huis van Rubens aan de Wapper is nu ingericht als museum. Het is dagelijks te bezoeken van 10:00 tot 17:00 uur. Toegang: 6 euro.

De website van het Rubenshuis.

Bekende werken van Rubens:
Liefdestuin
Medici-cyclus
Allegorie van de vrede
De drie gratiën
Maria de Medici landt te Marseille
De vereniging van Aarde en Water
De Roof der Sabijnse Maagden
De Kindermoord
Het Venusfeest
Het Oordeel van Paris

Meer informatie over Peter Paul Rubens: Wikipedia.

 

Naar Antwerpen...
...met de trein

Met de trein naar Antwerpen

Met de trein naar Antwerpen

Naar Antwerpen...
...met de auto

Met de auto naar Antwerpen

Met de auto naar Antwerpen

Naar Antwerpen...
...parkeren

Parkeren in Antwerpen

Parkeren in Antwerpen

Naar Antwerpen...
...tram & bus

Openbaar vervoer in Antwerpen

Openbaar vervoer in Antwerpen